top of page
jonggezienzwart.png

Nieuwsgierige blik gevraagd!

Jesse en Samira ontdekten dat jongeren in Zuid zich vaak ongehoord en ongezien voelen. Met hun werk (J)ongezien bieden deze makers je een nieuwsgierig makende korte blik in het leven van drie jongeren die zich op uiteenlopende manieren ongezien voelen. Via minidocu’s met beeld van Samira en tekst in een voice-over van Jesse. Wil je meer weten, dan kun je na het zien van de minidocu’s terecht bij korte posterverhalen. En - nog veel leuker - op bepaalde tijden zijn de docu-jongeren zelf aanwezig en kun je met hen verder praten. Heb je ze gemist? Hang, plak, schrijf je vragen of ideeën op de aanwezige panelen, zodat Jesse en Samira die kunnen gebruiken bij het vervolg op (J)ongezien. Door de loop waarin de verhalen doorlopend afspelen, kun je op elk moment aanhaken. Pak een koptelefoon, kijk en luister!

Dit is nog maar het begin…

De makers gingen niet over één nacht ijs. Via poëtische en fotoportretten van jongeren op Kronenburg, via the Point en AM Support, langs twee AZC’s; overal spraken ze met jongeren of jongerenwerkers. Drie vragen tekenden zich af die steeds de basis vormen voor de in beeld gebrachte verhalen: wie ben je? Wat mis je? Wat heb je nodig? Jesse en Samira ontdekten dat jongeren soms best helder voor ogen hebben wat er bijvoorbeeld ontbreekt in hun wijk, maar niemand heeft oog of oor voor hun verhaal. Tijd dus, om een aantal van hen in beeld te brengen. Niet met een voorgekookt en afgerond verhaal, maar juist door een korte, interessante blik in hun leven te geven. Eentje die smaakt naar meer, waardoor je oren en ogen maximaal open gaan voor deze – en andere! – jongeren in je omgeving. Tot ziens!

Tekst: Bureau Ruimtekoers, Floortje 

SAM00025 kopie.jpg

appie

KABY.888 (21) is muzikant, maar naar eigen zeggen veel meer dan dat. 

Hij is artiest. Nu moeten de mensen dat nog zien. Vroeger had KABY.888 veel problemen thuis, en hij begreep al snel wanneer hij het nest moest verlaten. De pijn van vroeger stond hem op te wachten, en hij had genoeg te verwerken.

Hij is depressief en gekwetst geweest; was waakzaam voor de grote boze wereld. Het is tijd langzaamaan de wereld weer tegemoet proberen te treden. Wat hij nog mist: een podium in de breedste zin van het woord. Hij heeft de skills en de ervaring. Hij zou ook wel als model willen fungeren. Als artiest. Voor je oren, je ogen, en je gevoel. “Guidance. Dat ik het wil is één ding, maar ik heb hulp nodig om daar te komen. Aansluiting. Mensen die het beste met me voor hebben. En ik moet ze toelaten. Als ik doodga wil ik kunnen zeggen: ik heb geleefd.”

Tekst & stem | Jesse Laport

Geluid | Marten Vellema

Beeld | Samira Souhoka

ahmad

Ahmad (17) is in 2017 vanuit Syrië naar Nederland gevlucht, en woont sinds 2018 in Arnhem-Zuid. Ahmad, een jonge kickbokser, heeft zichzelf al drie keer ingeschreven, maar ook al drie keer uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel. Als je iets verkeerd doet als ondernemer, kan het namelijk goed misgaan. Omdat je hier niet zomaar bij wordt geholpen, besloot hij het risico niet te nemen. Ondanks dat hij op school, aan boekhouders en aan zijn werkgever heeft gevraagd om hem bij het administratieve doolhof te helpen, werd hier geen gehoor aan gegeven. Ahmad, inmiddels gestopt met school maar wel werkzaam, zou graag aan de slag als zelfstandig schilder in Nederland. Misschien zelfs een bedrijf beginnen met zijn neef – die ook schilder is. Daarnaast droomt hij ervan de Ultimate Fighting Championship in Parijs te winnen. Maar wie helpt hem nu aan een onderneming?

Tekst & stem | Jesse Laport

Geluid | Benjamin Tuin

Beeld | Samira Souhoka

tessa

Tessa (21) raakt door omstandigheden langzaamaan in een sociaal isolement. 

Doordat ze overal tussen wal en schip valt, is ze al vaak verhuisd, en woont nu aan buitenste rand van Arnhem-Zuid. Het is er lekker rustig, maar te rustig.Ze probeert alle ballen in de lucht te houden, maar weet niet meer zo goed hoe. Hoe leert ze mensen kennen, hoe houdt ze een baan vast, wat moet ze doen als ze het zetje dat ze nodig heeft niet zelf kan geven?

Eens in de twee weken krijgt ze hiervoor begeleiding, en indien nodig kan er extra hulp worden ingeschakeld. Ze mist echter nog een plek voor mensen zoals zij: die het door omstandigheden niet voor elkaar krijgen om hun werk, hun huishouden, en hun leven tegelijkertijd weten te balanceren. Ze zou graag een plek zien waar ze terecht kan om iets te betekenen in de maatschappij, zonder afgerekend te worden op de momenten dat dit haar niét lukt.

Tekst & stem | Jesse Laport

Geluid | Jonathan de Best

Beeld | Samira Souhoka

IMG_0005_edited.jpg

Foto's: Valerie Spanjer & Samira Souhoka

bottom of page